Десетки хиляди французи излязоха на протест срещу реформата на пенсионната система

...
Десетки хиляди французи излязоха на протест срещу реформата на пенсионната система
Коментари Харесай

Десетки хиляди на протест срещу пенсионната реформа на Макрон във Франция, страната е блокирана - Свят

Десетки хиляди французи излязоха на протест срещу промяната на пенсионната система и повишението на възрастта на пенсиониране, съобщи Ройтерс.

Към протестиращите се причислиха служащи от цялата страна, спирайки влакове и намалявайки производството на електрическа енергия. Блокирането на страната е огромно тестване за президента Еманюел Макрон, който разгласи в четвъртък, че неговият проект за пенсионна промяна, който съгласно изследванията на публичното мнение е извънредно неизвестен, е „ обективен и виновен “ и би трябвало да бъде изпълнен.

Общонационалната стачка сковава страната.

Хиляди стачкуват на Площада на Републиката в Париж. Начело на шествието са синдикални и опозиционни водачи. Към демонстрациите са се включили и пожарникари, отбелязва координаторът на БНР. Още в първия час са арестувани 15 души поради неразрешени предмети. 50 000 души са протестирали сутринта в Тулуза, 30 000 - в Марсилия.



" Трябва да се усилят заплатите и пенсиите, а не възрастта за пенсиониране " – гласи огромен транспарант, носен от служащи, които откриха протестното шествие в Тур, Западна Франция.

" Ще би трябвало да приготвя проходилка, в случай че промяната мине ", съобщи 53-годишната Изабел, която е обществен служащ, пред Ройтерс.

Стотици хиляди са взели участие в манифестации в цялата страна, съгласно даннина полицията, комбинирани с вестник Le Monde. В Ница, в Южна Франция, огромен транспарант гласеше: " Не на промяната ".Полицията употребява сълзотворен газ в периферията на митинга в Париж, когато облечени в черно, маскирани хора с качулки хвърляха предмети.

Предизвикателството пред профсъюзите, които са доста по-малко авторитетни във Франция от преди, е дали могат да трансфорат опълчването на промяната и гнева от рецесията с разноските за живот в всеобщ обществен митинг, който да продължи и след четвъртък и в последна сметка да накара държавното управление да отстъпи.

В Париж някои метростанции бяха затворени и придвижването беше съществено затруднено, като се движиха и малко влакове. В оживената гара Gare du Nord чиновници в жълти жилетки помагаха на изтощени пътуващи. Работничката в ресторант Бевърли Гаинет, която пропусна работа, тъй като влакът й беше анулиран, сподели, че е съгласна със стачката, даже и да не взе участие.

Има обаче и хора, които не са съгласни с демонстрациите, отбелязва организацията.

" Винаги едни и същи (хора) стачкуват... и ние би трябвало да го издържим ", съобщи работничката в региона на недвижимите парцели Виржини Пинто, до момента в който се пробва да откри метод да отиде на работа.

Стачката спря фериботните връзки сред Дувър и Кале, главен морски път за търговия с Англия.
Около седем от 10 учители в началните учебни заведения стопираха работа и съвсем толкоз в гимназиите, обобщават от синдикати, макар че Министерството на образованието даде доста по-ниски числа.

В Париж учениците блокираха най-малко една гимназия в поддръжка на стачните дейности.

Машинисти, учители и чиновници в рафинери стопираха работа в четвъртък. Радио France Inter излъчваше музика вместо нормалните си излъчвания, а водачи на рейсове и държавни чиновници се причислиха към стачката.

" Инфлацията, изискванията на труд, пенсиите... (на хората) им е писнало от всичко това и по тази причина считаме, че мнозина ще се причислят към нас ", сподели Симон Легендр, член на профсъюза CFE-CGC, който съставлява служащите с бели якички.

Забрана от 2007 година за безсистемно прекъсване на работата и ограничавания на стачките за гарантиране на минимални публични услуги понижават опцията на профсъюзите да осуетят упоритостите на държавното управление за промяна.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с две години и удължаването на интервала на погашение ще донесе спомагателни 17,7 милиарда евро (19,1 милиарда долара) от годишни пенсионни вноски, което ще разреши на системата да излезе на облага до 2027 година Профсъюзите настояват, че има и други способи да се подсигурява жизнеспособността на пенсионната система.

Вдигането на възрастта за пенсиониране не е единствената смяна. Съгласно предложенията, показани по-рано този месец от министър-председателя Елизабет Борн, от 2027 година хората ще би трябвало да работят 43 години, с цел да получат право на цялостна пенсия, а в този момент те са 42 години

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР